Wednesday, 10 October 2012

baby bijak vs papa excited!


rasa macam dah lama pulak x update blog ni..huhu... macam malas la...
tp tiba2 rajin pulak..itu pun sebab tringat gelagat 2 cinta hati sy ni..

nape tajuk entri saya mcm ni...jgn salah paham...bukan bergaduh ye..hehe...cuma terkenangkan betapa la kedua2 nya selalu buat sy senyum sorang2

nak cerita yg mana dulu ye..baby ke papa?
hurmm papa la.. haha.. semalam sy kena marah..sbb baby x gerak sgt..puncanya ade orang urutkan kaki n perut..bila ngadu kat cinta hati sy baby kurang aktif... papa terus risau..terus bawak g klinik.. ok doc pon scan..tp sebelum scan baby sgt la hyperaktif...sampai doc pon gelak...macam mane la mama die bley kate baby x aktif,walhal blom scan lg baby dah tunjuk kn diri die...smpai doc kate..baby nie nk jumpa sy kot..haha.. melayang $$$... xpela, budak bijak ni kn kesayangan papa dia..

ok pastu tros g jusco...nk cari bakul baby..bukan bakul utk barang baby..tp bakul utk letak baby... sy pernah nampak mase check up kt klinik...senang nye kakak tu bawak baby die...baby pon tdo nyenyak je..comel dalam bakul... ^__^.. puas la sy mencari kat jusco tebrau..trun naik,,tp last2 x jmpe jugak.. actually ini dah kali ke berapa kami keluar semata2 nk cari bakul tu.. tp still xde.. hmm memg xde rezeki..

papa pon pasrah la..lain yg kami plan nk beli, lain pulak yg kami bawak balik..hehe.. papa belikan baby katil kecik...nk kata katil,cm x sesuai..sbb kecik je..bley lipat jd beg..tp fungsi dia same cm katil..siap ada lampu khas lg untuk baby.. masa nk balik tu sempat lg cinta hati sy pegang perut n cakap kat baby... cepatlah kuar syg.. dah beribu wet papa abes ni..haha...kesian die....maklumlah dia sorang yg bekerja.. 

hari ni pulang dr kerja, cinta hati sy ckp..esok almari baby sampai.. aik?? biar betul.. x cakap pape pon..n kami x pernah pon plan nk beli almari khas utk baby...tau2 je papa dah bli..katanya nanti senang...semua brg n baju2 baby mama kemas n letak satu tempat...so nmpak kemas..hehe... hurmm excited nye lah papa ni.. 

masa kami keluar dating, papa selalu cakap...nanti nk hantar baby sekolah tahfiz.. masukkan kat sekolah agama..tp nk masukkn jugak sekolah sains..aduh pening dibuatnya..mane satu la anak mama nk g skolah ye..
hehe.. 

mungkin soul cinta hati sy nk jadi ayah dah smpai kot..tu yg terlebih excited..hehe pape pon sy sgt2 bersyukur n rasa bahagia... Alhamdulillah Allah beri peluang utk merasa nikmat yg satu ni...nikmat bakal menjadi ibu..

baby pon dah makin bijak+cerdik...suka main2 kan nurse or doc yg nk check up die...byk kali dah jd... pandai nya anak mama ni... =).. ade masa tu doc smpai terpaksa duduk n tgu die diam kejap,, baby pulak saje nk kenakan doc..haha..kelakar btol !
time papa meluah rasa or bercerita pape kat mama die, dia diam jek.. nk dgr skali la tu org tua berborak...hehe.. alahai cinta hati mama...x sabar nk tgu kamu syg...

khamis ni sy genap 38 minggu... ahad dah nk konvo...semua dah ready...moga sempat la sy berkonvo...
bak kata diyana bff sy, baby ko kn dah belajar 1 sem,mesti die nk grad same..hehe... aamiin..harap2 mcm tula...tp andaikata baby nk keluar jugak b4 ahad nie,, mama n papa redha n bahagia sgt..yg penting kamu selamat n sihat syg...rindu nya nk jumpa kamu... moga Allah permudahkan segala urusan kami... moga sy dan suami dapat mendidik anak kami dgn didikan agama secukupnya..dan mudah-mudahan die membesar menjadi makna bagi nama yg telah kami pilih untuk nya...Aamiin~


comel nya baby ni... ^__^

Sunday, 16 September 2012

8 Ganjaran Buat Isteri Yang Solehah



1) “Sekali suami minum air yang disediakan oleh isterinya adalah lebih baik dari berpuasa setahun”.

2) “Makanan yang disediakan oleh isteri kepada suaminya lebih baik dari isteri itu mengerjakan haji dan umrah


3) “Mandi junub si isteri disebabkan jimak oleh suaminya lebih baik baginya daripada mengorbankan 1,000 ekor kambing sebagai sedekah kepada fakir miskin”.

4) “Apabila isteri hamil ia dicatitkan sebagai seorang syahid dan khidmat kepada suaminya sebagai jihad”.

5) “Pemeliharaan yang baik terhadap anak-anak adalah menjadi benteng neraka, pandangan yang baik dan harmonis terhadap suami adalah menjadi tasbih (zikir)”.

6) “Tidak akan putus ganjaran dari Allah kepada seorang isteri yang siang dan malamnya menggembirakan suaminya”.

7) “Apabila meninggal dunia seorang dan suaminya redha, nescaya ia dimasukkan ke dalam syurga”. (Hadis Riwayat Tarmizi)

8) “Seseorang wanita apabila ia mengerjakan sembahyang yng difardhukan ke atasnya, berpuasa pada bulan Ramadhan, menjaga kehormatan dirinya dan taat kepada suaminya maka berhaklah ia masuk syurga dari mana-mana pintu yang ia suka”.

Dan ingatlah wahai wanita, semua itu terangkum di dalam suatu perkataan iaitu "TAAT"...

(Hadis riwayat Anas Bin Malik)

Thursday, 13 September 2012

cinta hati kami..

Entri kali ni sy buat khas buat anak yang telah sy kandung selama 34 minggu..
macam x percaya...terlalu pantas masa berlalu...
masih sy simpan pregnancy test waktu mula2 nk pastikan yg sy positif mengandung...sy simpan sebagai kenangan waktu mula2 menerima berita gembira itu..
sy sendiri x percaya sy telah pun melalui 34 minggu bersama bayi sy.. Alhamdulillah walau terlalu banyak dugaan yg diberi cinta hati sy masih kuat hingga ke saat ini..

Hari ini sy akan ceritakan segalanya tentang bayi sy...sebagai kenangan yg x mungkin sy lupakan..
Pelbagai ragam yg mencuit hati sy...buat sy tergelak,terjerit dan terperanjat..masa sy menaip nie dia x duduk diam...ke sana ke sini...mungkin dia memahaminya..

Bayi sy ni manja...ada masa dia x mahu tidur waktu malam...jadi perlu dipujuk...ditepuk2 perut supaya dia tidur.. excited bila sy kluar dating dengan suami...dalam kereta x nak tidur.. dia mula menonjolkan diri...jadi, banyak la bentuk diperut sy..

pernah kami menonton wayang pada lewat malam... itu kali pertama sy menonton wayang selewat itu..sepatutnya waktu tidur baby.. dengan sound system yg kuat, buat baby jadi sgt2 hyperaktif.. sy rasa mcm baby nk terkeluar..tp yg kelakarnya,suami sy boleh lena tertidur di sebelah..alahai sayang...teruk kn papa.. haha

sepanjang tempoh kehamilan sy terlalu sensitif..sy sgt mudah menangis..kadang2 bila ada sedikit salah faham sy terus menangis...apa yg sy perasan,bila sy menangis bayi sy akan terus diam..x banyak bergerak...mungkin dia paham sy sedang bersedih..seolah-olah memahami keadaan sy.. bijaknya anak mama ni..thanx sayang..

waktu masak baby memg x tidur..die memang temankan sy...sebab die jd aktif..mcm nk tolong kita masak pulak...bahang panas makanan yg sy masak mungkin buat dia x selesa..kesian anak mama...hehe
rajinkan budak bijak ni..tolong mama masak.. =)

bila dah makin banyak minggu, dia macam dah boleh belajar banyak benda...waktu mandi dia..kalau mandi pagi biasanya dia x bangun...tidur lagi mungkin..tapi kalau mandi tengahari, ha mula la dia aktif..macam2 gelagat baby sy ni..

Dalam tempoh ni ada jugak baby sy x sihat..semuanya berpunca dari makanan yg sy makan..kesilapan sy sendiri..pertama sebab makan makanan pedas..dia x selesa di dalam,perut sy terasa panas.. sudahnya baby sangat tidak aktif sepanjang hari.. esoknya bila dia dah sedikit aktif sy cuba cari penawar..sy makan kurma sebanyak mungkin dan minum air yg banyak...selain tu, dr bangun tidur sy dengarkn dia ayat2 Al-Quran...Alhamdulillah dia kembali aktif...syukur ya Allah..

baru2 ni jd lg satu kejadian, sy terlebih makan seafood..pukul 4.30 pagi sy sesak nafas dan 1 badan bengkak..terus suami hantar ke unit kecemasan Hospital Sultanah Aminah..lepas dapat rawatan, sepanjang hari baby tidur...bangun pon kejap2 je..mungkin kesan ubat yg doktor masukkan ke dalam badan sy...kesian nya cinta hati sy ni..maafkan mama ye sayang..

moga bayi sy sentiasa sihat,dirahmati,dilindungi dan di jaga Allah selalu..x sabar nk tengok dan sentuh kamu sayang...sayang anak mama!


Tuesday, 11 September 2012

comel nya dia..


Janin Belajar Ketika Dalam  Kandungan
Kehamilan tentunya lebih menyeronokkan apabila bakal ibu dapat mempraktikkan aktiviti baru bersama janin di dalam kandungan. Hal ini kerana, janin yang berada di dalam kandungan sebenarnya mampu untuk memberi tindak balas terhadap rangsangan yang diberikan oleh persekitarannya.

Belajar Makan 
Jika diperhatikan menerusi penelitian foto-foto yang dirakam menerusi USG, kita akan melihat bagaimana janin kelihatan sedang menghisap ibu jari atau sekadar menyuakan ibu jarinya ke arah mulut. Gerakan sebegini pastinya dapat dilihat pada usia kandungan 14 ke 16 minggu. Gambar yang terakam dengan gerakan sebegitulah menjadi bukti bahawa janin juga belajar makan sebagai persiapan mereka apabila dilahirkan kelak.
Sebaik sahaja mereka dilahirkan mereka akan menguasai cara untuk menghisap puting susu ibu mereka ketika penyusuan. Melalui gambar itu juga, bakal ibu boleh melihat tangan janin yang dominan semasa menyuakan tangannya ke mulut. Dari situlah, janin boleh dikenal pasti sama ada mereka kidal atau sebaliknya.

Berolahraga 
Janin mula membuat gerakan yang aktif, memusing ke atas dan ke bawah di dalam rahim sewaktu usia mereka 20 minggu. Janin aktif berpusing memandangkan ruang rahim masih luas untuknya melakukan aktiviti sebegitu. Tetapi gerakan janin mulai menjadi terhad apabila mereka mulai membesar. Biasanya memasuki usia 30 ke 32 minggu janin akan melakukan senaman yang berbeza. Misalnya janin akan bergerak setempat dan menendang.
Gerakan janin boleh dialami oleh ibu dengan melihat tonjolan-tonjolan kaki mahupun tangan pada permukaan perut. Malah janin juga akan bermain dengan tali pusat saat bersenam.
 
Janin Pandai Merasa 
Pada usia kehamilan mencapai 7 ke 8 minggu, deria rasa janin mulai terbentuk. Pembentukan ini akan terjadi dengan lengkap pada usia kehamilan minggu ke 14. Pada masa itulah, janin boleh membezakan antara rasa pahit, manis dan masam pada air ketuban. Terdapat juga beberapa keping gambar dari USG yang merakam gerakan janin sedang menjulur lidahnya untuk menjilat uri dan dinding rahim. Ini bukti bahawa janin sedang mengeksplorasi dengan pancainderanya. 

Bergembira 
Sebaik sahaja janin telah bergerak, ia akan dapat melihat benda-benda di persekitaranyang dapat dipegang, digenggam dan digunakan untuk bermain dan bergembira di dalam rahim. Sebaik sahaja jari-jari tangan lengkap terbentuk dan dapat digerakkan untuk menggenggam dan memegang, janin akan mencuba untuk meraih dan memegang. Jika dilihat dari gambar yang diambil jelas kelihatan janin sedang memegang tali pusat dan seakan bermain tali.
Apabila anda memutarkan lagu-lagu tertentu secara berulangan, setelah janin lahir dia akan mengenali lagu tersebut. 

Bermimpi 
Menerusi USG empat dimensi, dapat dilihat janin di dalam rahim ada ketikanya mempunyai aktiviti gelombang otak yang sama dengan gelombang otak seseorang sedang bermimpi. Pada usia kehamilan 24 ke 30 minggu, janin mulai bermimpi. Bukti ini dapat diperoleh menerusi hasil imbasan pada gerakan bola matanya yang dikenal dengan istilah Rapid Eye Movement (REM). Gerakan ini sebagai satu proses persediaan janin untuk berhadapan dengan kehidupan selepas dilahirkan.

nilai air mata..

Jika isteri menangis dihadapanmu, "Hargailah ia sebelum terlewat..." Jika seorang isteri menangis dihadapanmu, itu bererti dia tidak dapat menahannya lagi...
Jika kau memegang tangannya saat dia menangis, dia akan tinggal bersamamu sepanjang hidupmu...
Jika kau membiarkannya pergi, dia tidak akan kembali menjadi dirinya yang dulu, selamanya!!!!

Seorang isteri tidak akan menangis dengan mudah, kecuali didepan orang yang sangat dia sayangi, dia akan menjadi lemah.....

Seorang isteri tidak akan menangis dengan mudah, hanya jika dia sangat menyayangimu. Dia akan menurunkan rasa EGOnya.....

Wahai suami2, jika seorang isteri pernah menangis karenamu, tolong pegang tangannya dengan penuh pengertian. Kerana dia adalah orang yang akan tetap bersamamu sepanjang hidupmu disaat kau terperuk terlalu dalam ...
Wahai suami2, jika seorang isteri menangis keranamu, tolong jangan menyia-nyiakannya... Mungkin, kerana keputusanmu, kau merosakkan kehidupannya....
Saat dia menangis didepanmu, saat dia menangis keranamu... Lihatlah jauh kedalam matanya. Dapatkah kau lihat dan kau rasakan SAKIT yang dirasakannya keranamu ? Apakah keistimewaan perempuan ini?

Dibalik KELEMBUTANYA dia memiliki kekuatan yang begitu dahsyat..
TUTUR katanya merupakan KEBENARAN...
SENYUMANnya adalah SEMANGAT bagi orang yang dicintainya...
PELUKAN & CIUMANnya bisa memberi KEHANGATAN bagi anak2nya...
Dia TERSENYUM bila melihat temannya tertawa..
Dia TERHARU, MENANGIS bila melihat KESENGSARAAN pd org2 yg dikasihinya...
Dia mampu TERSENYUM dibalik KESEDIHANnya...
Dia sangat GEMBIRA melihat KELAHIRAN...
Dia begitu sedih melihat KEMATIAN..
TITISAN air matanya bisa membawa PERDAMAIAN....

tp dia sering dilupakan oleh suami krn 1 hal... bahawa

"Betapa BERHARGAnya dia".....

Thursday, 6 September 2012

RELA..

RELA..

Tak ubah berbunga lalang
Rendahnya pandanganmu
Padaku yang amat memerlukan
Kegersangan sekeping hati
Mengharapkan setitis embun
Agar basah rindu ini

Aku yang terbuang
Sejak mula lagi
Puas ku merintih
Puas ku berduka

Ku hanya mampu berserah
Berserta doa harapan
Ubahlah haluan hidup ini

Demi cinta yang menyala
Kurela menggenggam bara api
Demi kasih yang mengharum

Sungguh aku rela
Biarpun pada pandangan
Seperti bunga yang layu terbuang
Namun kau pasti tahu

Semua kerna
Aku masih lagi setia padamu
Biar ku menangis seumpama pengemis
Ku hanya mampu berserah

Berserta doa harapan
Ubahlah haluan hidupku in

Friday, 10 August 2012

Ramadhan bersama cinta hati!


Salam Ramadhan.

Sekejapnya masa berlalu..pejam celik pejam celik dah hampir ke penghujungnya kita bersama Bulan Ramadhan..

Baru sy teringat, rupanya x banyak entri sy bersama suami untuk Ramadhan kali ni..
Jadi inilah masa yg paling sesuai untuk sy berkongsi sesuatu..meluah rasa..mana tahu anak sy akan membaca.. =)

Ini Ramadhan pertama sy menyambutnya bersama suami tercinta. Dan tidak dilupakan juga bersama anak dalam kandungan sy.. banyak jugak perubahan yg berlaku..dulu2, bangun untuk sahur semua dah terhidang,skarang dah lain..sy perlu bangun awal..masak apa yg perlu..masih sy ingat..hari pertama bersahur sy tanya kn pada suami.. nk makan apa? Katanya dia x biasa makan berat or makan nasi masa sahur.. ok! Jd pg tu sy cuma buat kan nesvita oat, n sandwich telur.. Cuma sy seorang je yg makan nasi..time makan sy suapkan nasi untuk cinta hati sy..dia makan jugak..walau x banyak.

Hari ke dua puasa, sebelum berbuka sy ajak suami temankan beli sotong..untuk masak masa sahur..then masa sahur dia pon makan nasi..jadi inilah permulaan suami sy makan nasi waktu bersahur.. sy ingat lg masa dia berborak dgn seorang sahabat baiknya. “aku dulu x makan nasi time sahur,skang ni dah jd terbiasa pulak..on time makan nasi”. =)

Ada yg sy xkn lupa sampai bila2.. suami request nk makan ayam masak kari n sambal belacan. Sayur nk timun je..jd kan ulam..time sahur, dia makan mcm waktu berbuka..complete! sy suka bila suami berselera makan. Rasa bahagia..

Kadang2 sy rasa, sy layan suami sy macam budak kecik. Yg nie sy xkn nafikan.. makan pon kadang2 sy suap. Semua benda sy nk buat. Masa suami nak ke Hong Kong, beg baju dia penuh n lengkap dengan semua..stokin untuk tidur malam pon sy masukkan. Haha J

Semalam, tengah sibuk2 nk siapkan juadah berbuka sy lari ke bilik air, sebab nk penuhkan air..nanti senang dia nk mandi..air da penuh..tp pastu suami sy kata.. “abg boleh buat sendiri la”.. pastu sy tersedar..agaknya suami sy pon rasa mcm dia nie budak kecik..Kenapa ye sy jd mcm ni.. sy harap suami sy xkn salah paham..sebenarnya, sy rasa nk buat semuanya untuk dia..sy selalu tengok mcm mana mak sy layan ayah sy..lengkap semua nya..klau nk balik kmpung,mak mesti tanya..”abg nk pakai baju yg mana”..pastu mak akan siapkan semua keperluan ayah..mungkin sy dah terbiasa tgk mak sy sediakan semuanya untuk ayah sy..jd sy pon terikut2..hehe

Sy gembira buat semua tu walaupun letih..dengan perut yg dah makin membesar..x berapa larat nk jalan,tp sy gagahkan juga untuk sediakan semuanya untuk cinta hati sy.. sy akan ingat pesan Dr Muhaya,”jgn harapkan penghargaan dr manusia,lakukannya kerana Allah”.. sy sgt tersentuh..hari ini, Ramadhan kali ini sy berazam,untuk lakukan segalanya kerana Allah.

Sy terlalu mencintai suami sy. Moga Allah memberkatinya.. td sy menangis bila suami kata mungkin die pulang lewat..so sy kena buka dahulu. Kememeh betul! Haha..
So hari ni sy akan masak sotong masak sambal,ikan goreng n sayur bayam..simple je.. untuk makan berdua. Eh salah makan bertiga. Ok dah rasa lega.mcm cerita kat someone pulak..
Selamat berbuka semua =)


Thursday, 9 August 2012

manusia berubah.



Selamat pagi =)

Awalnya sy menaip hari ni..mungkin sy x punya teman..tiada sesiapa di sisi...cuma bertemankan baby yg skarang susah nk tdo siang...kesian dia..kena puasa...klau mama dah x larat sgt barulah baby makan..

kenapa tajuk entri sy mcm ni ek? entahlah..ada sesuatu yg sy pendamkan..dan simpan kemas2 dalam hati..
sy banyak belajar dari melihat pengalaman org lain...mereka yg lebih dulu makan garam dari sy..kadang2 ada juga yg sy belajar dr mereka yg makan garam selepas sy..hehe

Semalam sy terbaca perihal Dr Muhaya..sy suka kata2 beliau.. "pandanglah mereka yg berakhlak baik dengan penuh kasih sayang..dan yg kurang baik dengan penuh kasihan..lalu kita doakan dia..moga ada perubahan dalam dirinya..

Saya selalu fikir,manusia boleh berubah..walau mcm mana pun keadaannya, dia pasti boleh berubah..
banyak yg sy lihat dan lalui sendiri.. melihat seseorang berubah kerana sesuatu..x kira lah kerana apa.. pastilah yg pertama kerana Allah..dan niat seterusnya atas pelbagai sebab.. mereka semua boleh berubah klau ada yg menyokong..

Dan yg paling hebat, berubah dengan sokongan dari cinta atau mereka yg dicintainya.. sy pernah dengar.. 
Jangan ubah manusia lain,tp biarkan dia lakukakan perubahan atas kehendaknya. lalu, kita jgn putus asa membantunya..barulah kekal lama..

**********

Monday, 6 August 2012

my love!


Terlalu lama saya tidak ke sini…kesian blog ni..klau boleh dilihat secara kasar mesti dah bersawang + berhabuk..sebab lama sangat ditinggalkan..

Sy agak sibuk..sibuk sgt ke?haha…agakla…sekarang status dah berubah..menjadi isteri dan bakal ibu sepenuh masa.. ketika menaip ni, sy masih lg di rumah mak..seminggu ditinggalkan suami tercinta…dia ke Hong Kong atas urusan kerja..jadi inilah peluang nya sy memanjakan diri pulang ke rumah mak ^__^.

Seronok pulang ke rumah..hari2 mak tanya,hari ni nak makan apa..hehe..jadi sepanjang di rumah sy puas makan apa yg sy teringin..smpaikn mangga jiran depan rumah pun sy suruh mak minta kan..

Macam2 menu sy dan mak kongsikan dan cuba..ikan bawal sambal merah(mcm pengantin selalu makan beradab tu), ikan siakap stim, bubur pulut merah putih(bubur orang johor), sotong n udang goreng tepung nestum (ayah puji sedap,siap suh buat lg..nanti dia beli udang 1kg =p), spageti cheese, sayur campur kesukaan nani (x sabar dia nk tunggu waktu berbuka,katanya kakak punya sayur campur sedap, alahai adik =p puji melampau).. dan macam2 lg lah.. ketika di rumah ni sy sempat juga la belajar memasak dari mak..tp itu pun belum khatam…banyak lg..xpe, nnt nk masak calling2 mak…hehe..

Sy dapat rasakan yg mak sy masih lg melihat sy anak nya yg masih kecil..bukan bermakna kecil tu kanak2..tp kecil yg perlukan perhatian..yela, dia kn ibu..jd dia lebih tahu dan paham segalanya tentang sy..mak kata sy ni lembik a.k.a cepat sakit..memang pun…selesai buat udang n sotong goreng, sy terus duduk..sebab rasa nk pitam..x boleh berdiri lama sikit..pastu mak kata badan sy lemah..antibodi x cukup kuat…tp sy je yg lawan.. masa mengandung ni, sy memg kalah dengan ais..even minum sikit, tp pastu sy mesti semput.. bila sy cerita semua tu kat mak, dia dengar n paham sepenuhnya.. sebab tu banyak nasihat yg diberikan.. jangan tidur masa matahari naik,nanti kaki bengkak..susu kena minum, nanti baby kurang zat n kalsium, Al-Quran kena selalu baca,untuk anak bijak, sembahyang jangan tinggal..ni semua pesanan WAJIB dari mak.. terima kasih mak!

Percaya atau tidak, hingga ke saat ini bila mak shopping pasti ada juga untuk sy..katanya dah terbiasa..belikan adik,kakak pun kena belikan..walhal sy telah berkahwin..hehe.. moga Allah murahkan rezeki sy dan keluarga..sebenarnya sy x sabar nk kerja..nk ada duit sendiri..sebabnya nk tolong suami sy n nak beri kesenangan pada mak sy..ini impian sy..Ya Allah murahkan lah rezeki sy..Amin…

Kat rumah ni mak panggil baby sy “adik”.. haha..yg ni memg buat sy tergelak..belum ape2 dah panggil adik..mungkin sebab sy cerita kat mak, betapa sy letih ke hospital berulang alik…rasa seperti x mahu anak ramai..hehe..mak boleh plak kata..xpe,mak pun bukan ramai sgt anak..dapat 3 4 ok la tu..wah!! ramai tu 3 atau 4 @__@

Doctor yg merawat sy pun pernah cakap,”sy tahu u dah bosan kn ke hospital, jawab soalan yg sama daripada setiap doctor pakar”..n nurse pun pernah pesan..perlu jarakkan masa untuk baby seterusnya..mungkin kerana sakit sy..n badan sy yg x bape nk kuat..tp Alhamdulillah baby sy kuat! insyaAllah.. sy dapat rasakan baby sy sgt kuat semangatnya..akan lahir menjadi seorang anak yg sangat tabah,kuat dalaman dan luaran. Amin~

Hari ni sy akan pulang..sy akan jumpa mak n keluarga masa hari raya pertama nnt..insyaAllah~

Sedih rasa nya..tp xpe…sy puas duduk di rumah..rasa sangat bahagia..rumahku syurgaku!
Benarlah, dalam hidup ni kasih sayang seorang ibu terlalu mahal harganya..hingga tidak termampu untuk kita membalas walau hanya untuk setitis susu ibu yg kita minum..kasih sayang seorang ibu tak kan pernah pudar..walau dia marah dan berkecil hati, namun dia masih lg mahu yg terbaik untuk kita..walau apa yg telah kita lakukan, dia tetap memaafkan..dan masih terus menyayangi kita..

Sy juga lebih memahaminya sekarang..kerana sy tahu betapa sukarnya mengandung dan menjaga anak dalam kandungan kita..ini kan pula bila dia selamat dilahirkan..membesar di depan mata..mungkin kerana itulah kasih sayang ibu terhadap anaknya begitu kuat..
Sy bangga punya mak sy..terima kasih kerana telah mengandung, menyusu, mendidik dan membesarkan sy dgn penuh kasih sayng..tiada yg lebih bernilai melainkan kasih sayang darinya..

Thursday, 21 June 2012

hati ke hati..

lama dah sy simpan apa yg mahu diluah..
di pendam bukan kerana takut..tp kerana memikirkan masa nya belum sesuai..
selama ni sy diamkan je...sy biarkan je cerita tentang saya di jaja ke sana sini..
ramai jugak yg nak tahu hal sy ni...orang selalu sibuk tanya...sy ke mana..
kalau sy tiada di bilik, cepat je orang bertanya...sy x balik ke...sy ke mana..


*****RIMASNYA****KEPOCHI BETUL****


sy kan ada suami...biarlah ke mana pun sy nk pergi...kalau sy x balik pon, sy kn masih ada suami.. 
tentulah sy pulang ke rumah suami sy.. 
sy hanya memberitahu kawan2 tentang kandungan sy bila dirasakan sy sudah cukup kuat..kandungan sy telah semakin kuat...
jadi selama tempoh sy sakit, memg sy tidak dibilik... sama ada di bilik sahabat sy amira atau di rumah suami saya..


sungguh, demi Allah yg memberi ujian ini, waktu awal kehamilan keadaan sy sgt teruk..terlalu teruk...tp siapa yg tahu?? x ramai pun...sbb waktu ke kelas sy gagahkan juga kaki...x mahu nmpak lemah di mata ramai..dengan keaadaan lif yg rosak masa tu...bayangkan sy tinggal di tingkat 6...
masa ni doktor kata kandungan sy agak lemah...mungkin kerana sy terlalu penat...sy risau sgt..
hanya mereka yg terdekat je tahu...su, mimi, eme, zara...mereka antara sahabat sy yg tahu...masa tu keadaan sgt2 teruk...bayangkan sy hilang 6kg hanya dalam 1 minggu lebih...sy muntah...lepas jam 6 petang sy x boleh bangun langsung...nk menaip msg memesan makanan pun x mampu...muntah jgn cerita la.. 
saya masih ingat ketika su, eme n mimi g mkn, sy puas menangis sorang2...sbb x larat... sbb x mampu nk buat apa2..nk angkat 1 jari pon x mampu...sy menangis smpai tertidur...sampai bila keadaan sy akn jd mcm nie..psm sy x gerak langsung...asgment dah makin byk.. T__T


lalu sy luahkan pada suami sy...dan alhamdulillah Allah hadiahkan seseorang untuk saya...untuk membantu sy saat tu...Allah kirimkan Amira buat sy...hari tu dia minta sy tidur di biliknya... "kita tukar angin ye"...mungkin na penat sgt.. lg pon na kan duk tingkat 6..kurang udara katenya...duduk je ngan b..kita g kelas same..nnt kalau dah sihat na nk balik na balik la...Ya Allah,syukur sgt2...dia anugerah yg Allah kirimkan buat sy... ikhlasnya dia mahu membantu sy saat tu...moga Allah membalas segala kebaikan b dgn kebahagian yg berganda2 syg...inilah dia sahabat sy..sahabat yg ikhlas di dalam dan di luar! x berkira dalam apa jua keadaan...dia lah yg menjaga makan dan minum sy...klaupun dia nk kluar dating,dia akn pastikan sy ade makanan...dia akn belikan nasi sy dlu...die pengganti suami sy saat nie...dia akan pastikan sy dapat apa yg sy mahu...kalau sy teringin nk mkn sesuatu dia akn usahakn..die jugaklah yg print kn nota2 sy...byk yg dia lakukan untuk sy...syukur Ya Allah kerana menghadiahkan dia untuk saya saat ni...


demi kandungan sy yg lemah ketika itu, dan keadaan sy yg sgt teruk...sy terima pelawaan amira...sy tinggalkn su...bukan kerana sy sengaja nk tinggalkan su...bukan sbb sy lupa kawan...tp utk kebaikan sy n beby....


tp x sangka, lepas tu keadaan bertukar menjadi buruk...memg x diduga...keputusan sy buat ramai yg tersinggung..ramai yg berkecil hati..dan ramai juga yg jadi jarum n batu api... 
sibuk sangat tanya sy ke mana kat su.. smpai dia rasa x selasa....kenapa x tanya sy je...sibuk sgt tanya kat org lain kenapa...ha tanya la sy sendiri...


untuk apa pertanya tu?? 
bg sy ade 3 sebab je org selalu tanya pasal kita ni..


1. sbb memg dia ambil berat
2. sbb saja2 tanya...mcm tanya khabar tu..
3.sbb suka sibuk hal orang..jaga tepi kain orang..


ha pilihla jawapan mana 1 untuk soalan2 yg kerapkali di tanya kepada sahabat sy su... 
sudahnya hubungan kami menjadi renggang... x tahu mana silapnya..tiba2 kami makin jauh..
mungkin kerana keputusan sy ni...menjadikan kami rasa janggal antara 1 sama lain..


terima kasih sgt2 kepada mereka yg selalu sibuk cerita hal sy...sibuk tanya pasal hal sy... 
hingga menyebabkan sy dan sahabat sy makin jauh..kami pernah berbincang hal ni... sy pernah luahkan pada su, rasa bersalah n terkilan sy kerana meninggalkan dia..tp sy harap dia paham... sy sygkan dia...kami x pernah ada masalah sebelum ni...dia memg baik....sy seronok jd rumate dia... dan respon yg sy terima dr dia sgt positif n memahami...terima kasih su...


x lama lepas tu,kami semua sibuk ngan minggu peperiksaan.. ditambah ngn pressure psm...hmmm semua org pon moody...termasuklah sy...semua nk fokus ngn apa yg belum siap...


ikut perancangan sy ngan mimi, kami nk study di psz...tp x sangka plan tu bertukar... mungkin sbb letih bawak barang berat ke psz..letih nk jalan...dgn kaki yg dah membengkak.. badan sy semua sakit.. masa 1st paper LA, sy pulang ke bilik...study di bilik...mlm tu sy study ngan mimi n is...sakitnya badan sy malam tu...x boleh duduk...esok nk exam..byk yg x cover lg...thanx sgt2 kat is sbb jd cikgu mlm tu...sy cuma mampu baring je time study..perut mengeras..mungkin baby x selesa.. sy x boleh bangun....satu badan sakit...byk kali mimi sapukan minyak...dugaan sungguh!


inilah kali terakhir sy tidur di bilik sy sendiri..selepas dr itu, sy hanya study di master bed room a.k.a surau WA2.. :)
x larat dah nk jalan...baby sy ni, time study die selalu meragam...memg sakit badan..sakit perut...tp alhamdulillah, masa ngah exam, x rasa apa2 pulak..ngah tdo agaknya..hehe...bijak anak mama!


study pon xdela fokus sgt...byk jugak main+tdo..hehe...lg2 bilik ade aircond...lg la sedap tdo..haha
pape pon nie last time sy study ngn kwn2...ngn mimi,b n alin...memg kelakar...banyak makan,byk gelak, byk main...tp time study kami study la..time go trough, kami fokus..


adatla bila menjawab soalan peperiksaan,,ada yg kita dah study..tp x ingt...tiba2 lupa...ade yg x fokus betul2, soalan tu la yg keluar..n ade yg kita betul2 bley jwb...semua org akn lalui benda ni...termasuklah sy...byk je soalan yg x ley jwb dgn baik..tp sy tawakkal..dah usaha semampu yg boleh, selebihnya serahkan pada Allah... frust jugak bila tahu jwapan salah n ade yg xbley jwb...tp xpela...biarlah...benda pon dah berlalu...hmm


skang ni sy tgh menghitung hari nk berpisah dgn kwn2...sedihnya..
sedih sbb x jmpe dah su, mimi, zara, b, alin, diyana n yg lain.....
sy minta maaf untuk semua salah n silap sy selama ni..terutamanya pada su...maaf untuk segala kesilapan sy..
maaf untuk semuanya...dr hati sy...sy minta maaf...

Monday, 11 June 2012

Mood Exam :)

mcm x percaya...esok sy dah start exam..huhu..
takut, risau, rasa otak cm x banyak isi...eh mcm2 lg la...hurmmm...wake up Azwana..

sy study dgn seorang sahabat...memg serasi study dgn die..sape lg klau bukan Nursyamimi..bersamanya sy dapat menjadi diri sy sendiri...sy x rasa sy terlalu kerdil..terlalu naif...atau senang kata sy x rasa sy kecil sbb x banyak ilmu...apa yg ada kami kongsi kn bersama...dia sgt senang mendengar..ok dia selalu salah paham..haha...so klau sy paham,sy skn betolkn..tp klau sy xphm...sudahnya dua2 salah paham...

dia bijak...x kedekut ilmu, tak pentingkan diri sendiri...n dia xkan tinggalkan sy semata2 kerana sy lmbat paham...selagi sy x faham...dia akn terangkan...walau beribu kali terpaksa cakap benda yg sama..hehe..
kesian mimi... ^__^

tp inilah sahabat sy...sgt sabar...sgt ikhlas...ikhlas di dalam dan luarnya...dia kenal sy mungkin...dia memg penyabar..bertuahnya siapa yg memiliki dia...sy terlalu sygkn dia...sbb dia antara sahabat yg sentiasa memaafkan sy...yg sentiasa berfikiran positif...masih bersama sy walau org lain cuba menjatuhkan sy dgn berbagai fitnah dan menjaja cerita sy..

dia juga semangat sy...dia selalu suruh sy berfikiran positif...dan salah satu sbb mengapa sy masih terus kuat...dapat mengawal rasa hiba dan sedih, adalah kerana dia sentiasa bersama sy...

terima kasih Nursyamimi...

Friday, 8 June 2012

selamat ulang tahun sayang~


Alhamdulillah syukur..Allah masih panjangkan usia suami sy Mohd Naim Bin Mohd Yusof...masih di beri kesempatan untuk menghirup udara Allah...masih lg mampu menjaga saya walau sekarang dia jauh di mata...
hari ni je sy dah nanges berkali2..sy rindu dia...bila emosi kurang stabil, sy mahu dia...sy mahu dia di sisi sy..tp apakandaya...dia jauh di Vietnam...InsyaAllah esok dia pulang...Ya Allah moga dia selamat sampai...
cepatla balik...huhu...sy nk Mohd Naim sekarang ni....mahu peluk dia kuat2..mahu nanges puas2...mahu luahkan segala rasa yg sy pendam...
kata orang ibu mengandung x elok bersedih...baby boleh rasa apa yg kita rasa..tp sy x boleh mengelak...saya pernah minta pada tuhan agar hati sy dibatukan...sekeras kerikil...xkn terasa walau apa jua keadaan yg datang...tp sy tak mampu...sy selalu dengar Prof Dr Muhaya kata, jangan harapkn penghargaan manusia...kita ada Allah..jd hanya Dia yg kita perlukan...sy mahu jd seperti dia..sungguh sy mahu jd seperti itu...sy akan cuba..InsyaAllah...

untuk cinta hati saya Mohd Naim Bin Mohd Yusof, 
moga Allah panjangkan usia abg..moga sentiasa dimurahkan rezeki,moga sentiasa sihat, moga dijauhkan dr segala bahaya,bencana,fitnah manusia, dan segala perkara yang tidak baik...
moga cinta hati saya mampu menjadi contoh terbaik buat anak2..moga dia menjadi hamba Allah yg ditempatkan dikalangan yg beriman, moga dia menjadi anak yg soleh, moga2 dia sentiasa dalam rahmat dan kasih sayang Allah...sy bahagia punya dia...dengan dia hidup sy jadi lebih sempurna...dia cinta hati sy..dunia dan akhirat...moga kami bahagia hingga ke syurga...Amin~

Sunday, 27 May 2012

Assalamualaikum..salam subuh =)


Entri ni saya taip khas untuk suami saya..walau saya tahu die x punya masa untk buka n baca blog sy..tp harap2 ade la masa nye nnt die sempat nk ke sini..
rindunya saya pada dia..since kami nikah untill now, die blom lg outstation jaoh2..tp skarang da start balik..huhu.. dia ke cameron highland jumaat lepas.. x tahu knapa setiap kali dia ke cameron hati sy jadi x sedap..sedih je..dr dulu lg..mungkin sbb sy risau sana kn kawasan tanah tinggi...so bahaya...walhal mase dia ke Asia Tenggara,sy ok jek..tp klau sebut je nk g cameron ha mulalah nanges,nanges n nanges.. semalam nanges sbb rindu sgt..habes basah bantal busuk.. pastu bee @ amira gelakkan sy..siap ajuk lg sy nanges..hahaha..sudahnye tergelak same..ape la nana nie...kememeh...rindu pon nanges..entahla..itu memg saya..tangisan tu adalah sy..marah ke,suka ke, sedih apetah lg..air mata la jadi kawn..bila dah nanges tu rasa puas..cm hilang beban tu..hehe.. sy x call pon dia masa nanges tu..mesej je..bila bg tahu org nanges..die gelak..comey nye die..bley plak die kate gitu...kita punya la rindu..haha..then last msg die,"abg rindu kat yayang taw"! ok yes!! so sy x bertepuk sebelah tangan..hahaha.. ade org rindu jugakla.. lain nya rasa rindu bila kita dah sah jadi suami isteri...sy rasa rindu tu sangat bahagia dan menenangkan..cuma tulah,teremo cket.. sy sayang n cintakan Mohd Naim Bin Mohd Yusof.. seadaanya dia..die sederhana orangnya.. x dilahirkan dr keluarga yg kaya raya..tp dia cuba untuk jadi kaya dgn segala usahanya..1 day...sy akan tunggu..sy akn tunggu dan tros bagi semangat untuk apa yg dia cita2 kn.. dulu saya risau..sebelum kahwin sy pernah kate..nnt bila kita dah kawen jgn lupa pegang tangan sy..xmo jalan jaoh2 taw..sbb mcm2 sy dengar..bila dah kawen, rasa cinta tu akn hilang cket2..tp alhamdulillah hingga ke hari ini tangan saya masih digenggam erat..dan rasa cintanya pada sy makin bertambah dr hari ke hari..insyaAllah sy akan cuba untuk kekalkan n buat lebih baik untuk cinta kami..bagi saya perkahwinan adalah fasa2 baru di mana kita belajar sesuatu yg baru..kita kenal orang baru...walaupun kami dah bercinta agak lama...tp bila kami dah kawen sy seolah2 kenal orang baru,,belajar yg baru..belajar utk jadi yg terbaik, lebih matang n lebih bertolak ansur..tp tula..sy cepat marah..cepat naik angin..cepat emosi la senang kata..tp die bukan macam tu...die cool je..x suka terlalu pk kn masalah yg kecik smpai bley jd besar..die banyak menenangkan sy..kira mcm api ngan air la..dulu sbelum kawen mak slalu pesan kat syg sy ni.."naim kena banyak sabar taw".. die senyum je...bila ditanya nape senyum,katanya dia kenal sy..dia tahu nk handle sy..hahaha..ceh..perasan..die tahu sy memg cepat marah,tp sy cepat sejuk..sy x suka simpan lama2..n sy x suka nk ungkit2...cepat marah cepat sejuk..no hal la! haha...sy cintakan Allah.sy cintakan Rasulullah, n sy cintakan suami sy..tiada lagi sesudah dia..insyaAllah..moga perkahwinan ini kan kekal hingga ke syurga..amin...




gambar ni sy terjumpa kat pandrive syg sy..tnkiu syurgaku Mohd Naim Mohd Yusof..

Wednesday, 23 May 2012

Part I - hari2 membahagiakan dan penuh dgn dugaan.

Assalamualaikum...lama nya tidak ke sini..barangkali terlalu sibuk..ditambah dengan kesihatan yang tidak mengizinkan...tapi hari ni saya rajinkan juga diri untuk ke sini..walau ringkas,tapi cukuplah untuk mengucapkan rasa syukur..Alhamdulillah kini saya berbadan 2..bukan ada 2 badan taw..haha...Alhamdulillah sy diberi peluang untuk merasa nikmat menjadi bakal ibu...hari2 yang saya lalui penuh dengan dugaan..terus terang, bukan mudah mengandung saat2 ini..di tahun akhir..melalui masa2 "morning sickness" yg sangat teruk..ditambah dengan dugaan final year project..ohhh x dapat nk digambarkan mcm mana sy boleh lalui semua ni.. tp rasa syukur yg tidak terhingga Allah kurniakan mereka2 yg sgt ikhlas dan penuh kasih sayang + baik di dlm dan di luar nya utk sy..utk menjaga sy...pertama suami sy..waktu awal2 kehamilan,dia lah yg paling pening melayan kerenah sy..makan xnk..minum xnk..jalan xnk..semua xnk la..x boleh kena marah,waima ditegur pon sy x boleh..die x boleh lambat..x boleh balik lambat..sudahnya saya mesti menangis..tersedu2..cepat sangat terasa..x boleh makan menangis..muntah pon nanges..hahaha..ape la..terok betul...selalu order nk mkn mcm2..tp bila dah beli xmo mkn plak...membazir kan..tp sy memg x boleh mkn...jadi mereka2 yg bersama sy la yg kena makan..hehe..suami saya orangnya sangat penyabar..sifat lemah lembut tp tegas yg ada dalam diri nya membentuk sy menjadi kuat utk meneruskan hari2 mendatang..dia bukan lah lelaki yang sangat2 romantik mcm dlm filem atau drama..tp dia sangat menyayangi saya.. sangat menghargai saya..masih saya ingat...dia mengucapkan terima kasih..terima kasih sbb mengandungkan anak abg! sbb jadi ibu untuk anak kita.. =) .. baru2 ni die mengadu,rasa sedih sbb beby kami lebih banyak menghabiskan masa dengan sy.. kurang bersama dia..maklumlah waktu2 sibuk nak siapkn psm sy jarang pulang ke rumah...sy tergelak! mcm mana lah beby x sama2 dgn sy..sbb beby kn dalam perut sy..haha... ok nnt sambung.




comel nye dia!!

Thursday, 1 March 2012

Redha Allah dan bahagia..

Pertamanya syukur kepada Allah atas segala yang dikurniakan kepada saya. Lama rasanya tidak menjengah ke sini. Entri terakhir sebelum hari pernikahan saya. Kemudian saya terpisah dengan dunia IT. Sibuk menguruskan segala urusan membuatkan saya lupa untuk memikirkan facebook, blog waima aimsweb utm skalipun.

Tamat kertas terakhir iaitu untuk subjek pengurusan fasiliti, saya bersiap dan pulang ke rumah. Terlalu banyak urusan. Sesampainya di rumah hanya saya dan ibu. Kami bincangkan bersama apa yang perlu dibuat untuk majlis pernikahan saya. Ketika sibuk berbincang mengenai persiapan lalu ibu memberitahu rasa gusar hatinya. Perkara yang paling ditakutinya. Air mata saya pecah. Lepaskan lah saya dengan tenang nya ibuku. Mungkin bagi ibu saya, saya masih kecil,masih perlu sentiasa dibantu, masih perlu diberikan nasihat. Lalu dalam beberapa hari saya bakal menjadi isteri. Seseorang yang perlu membuat keputusan sendiri,sentiasa berfikir matang dalam banyak hal,tidak cepat melatah, dan paling utama dapat membahagikan masa antara tugas seorang isteri dan juga pelajar. Mungkin ibu saya risau saya tidak mampu.. insyaAllah akan saya lakukan dengan sebaiknya. Mungkin akan berkali2 saya membuat silap, tapi saya berjanji akan cuba untuk memperbaikinya dari masa ke masa.

Hari2 berikutnya, saya sibuk menguruskan borang pernikahan. Selesai hal tersebut saya dan ibu menyenaraikan segala keperluan untuk hari kenduri. Barang2 dapur, ayam daging semua disenaraikan. Selesai disenaraikan, kami membeli barang bersama. Ayah saya bekerja, memandangkan ibu saya rasa kurang sabar untuk menunggu kami membeli apa yang boleh dahulu. Yang seronoknya kami menggunakan motor. Kenangan indah untuk saya. Membawa segala macam barang2 untuk kenduri menggunakan motot. Sudahnya terpaksa berulang alik sebanyak 2 kali. **tersenyum**.. ibu selalu pesan suruh banyak bersabar, tapi bila keadaan telah mendesak dia pula yg hilang sabar. Haha..

Urusan memasang khemah saya serahkan pada ayah. Tugasan memasak ibu meminta tolong surirumah yang berdekatan dengan rumah saya. Memandangkan majlis tersebut dibuat pada hari jumaat, jadi hanya jirang2 yang tidak bekerja yang dapat membantu. Hati saya berdebar menunggu baju yang telah dihantar ke kampung.  Akhirnya baju saya sampai. Saya terlalu gembira hari abg pos laju hantar baju tersebut. Manik2 yang dijahit walau tidak terlalu sarat namun sangat memuaskan hati saya. Alhamdulillah! Terima kasih saudara saya siti sebab sudi membantu,walhal ketika itu dia pilang ke kampung untuk bercuti dan perlu menyiapkan tugasan. Tapi sempat juga dia menjahitkan manik di baju saya. Syukur amat!
Urusan permohonan nikah selesai.

-Barang2 kenduri telah dibeli.
-Menu hari kenduri telah dipilih. Nasi putih, daging masak lemak cili api, ayam masak merah, ikan keli goring bercili, sayur kobis , sambal belacan, buah-buahan dan air buah.
-Bunga telur untuk tetamu. Ibu saya yang beriya2. Dia yang bersemangat untuk membuat sendiri.
-Khemah untuk tetamu siap ditempah.
-Baju+tudung+bunga tangan selesai.

Yang merunsingkan saya, siapa yang akan make up kan saya. Permulaannya memang telah dibuat tempahan awal2. Bagi mengelak tempahan penuh. Namun hari pernikahan saya telah bertukar kepada hari jumaat. Kakak yang akan make up kan saya bekerja. Kebiasaannya dia hanya mengambil tempahan untuk hari cuti, namun memandangkan saya sangat beriya2 lalu die korbankan hari bekerjanya. Saya sanggup membayar lebih asalkan ianya menepati kehendak dan citarasa saya. Ok selesai hal make up. Lega nya hati. Teruja, gembira dan rasa syukur kepada Tuhan kerana memudahakan segala urursan walaupun pada hakikatnya terlalu banyak dugaan yang perlu ditempuh.

Bercerita tentang dugaan dan ujian Allah, saya jadi sedih. Sebenarnya memang terlalu banyak dan berat dugaan yang diberi. Saat itu saya tak punya sesiapa. Cuma Allah tempat saya memohon pertolongan,ibu saya, cinta hati saya Mohd Naim dan sahabat saya Nursyamimi. Saat ujian itu datang saya ungkapkan kata2 ini.. rasa mahu dipinjam kekuatan dari seluruh makhluk Allah agar saya boleh terus berdiri. Jatuh dan bangun nya saya, saya lakukan sendiri. Banyak kali saya patah hati,hilang semangat.. dugaan yang datang terasa tak mampu dihadapi. Berhari2 saya menangis. Mengenangkan dugaan yang mendatang. Sungguh saya tak mampu. Yang lebih menyakitkan, saya hanya menagis tanpa siapa2. Tiada bahu untuk dipinjam,tiada tangan untuk digenggam, tiada sesiapa ketika itu. Hanya mesej dan semangat dari yang tersayang. Terima kasih mimi untuk kata2 semangat mimi. Terima kasih kerana menjadi penenang saya saat itu. Hanya Allah yang mampu membalasnya! Moga Allah memberikan mimi kebahagian dunia dan Akhirat. Moga Allah temukan mimi dengan lelaki terbaik, yang menjadikan Islam hidup dan matinya, yang akan menyayangi mimi dan anak2 mimi seperti mana dia menyayangi nyawanya sendiri. Moga mimi bahagia! **sebak dan air mata jatuh ke dasar hati**.. terima kasih sahabat!

Setelah segala kesedihan dan dugaan saya tempuh, hari yang dinanti tiba. Malam sebelum hari pernikahan saya dipakaikan inai. Ohh rasa tak sabar menjadi patung,perlu duduk diam ketika dipakaikan. Saya tertidur, kemudian tersentak dari tidur, habislah inai saya  ^___^.. haha…masih ada lagi kesan comot di dinding!
Sepanjang malam tak lena tidur mengenangkan esok. Bangun pagi2 saya solat kemudian kemaskan rumah. Mak dan ayah pagi2 telah ke pasar membeli daging dan ayam. Matahari telah naik meninggi. Degup jantung saya berdegup laju.. semua rasa menjadi satu. Kemudian sahabat tersayang, susah senang, gaduh baik, dialah segalanya bagi saya tiba di rumah. Dialah penenang saya ketika itu. Sahabat saya Diyana dan fik datang! Syukur sangat2. Hari tu saya sakit perut. Berkali2 ke tandas. Semua ni sebab makan ikan keli pedas mak.masa mkn tak ingat esok ko tu nak nikah. Ha padahnya dapat lah cirit birit. Diyana pening! Saya lagi lah. Sahabat saya yg satu ni terlalu istimewa. Dia sahabat saya dunia akhirat. Dia juga sahabat terbaik yang pernah saya miliki. Walau kami sangat rapat, tapi x pernah lari dari terasa hati di antara satu sama lain. Persahabatan kami umpama adik beradik. Bergaduh la macam manapun. Merajuk la berapa lama pon, simpan lah rasa tu lama mana yg ko nak, akhirnya kami tetap akan baik. Dia juga segalanya bagi saya. Susah senang saya, jatuh bangun saya dia tetap di sisi.. ketika semua mencemuh dan menghina dia masih lagi di sisi saya.  Saya bersyukur punya dia. Rasa sayang ni hanya Allah yang tahu. Lebih dalam dari segala kata2. Lebih dari sekadar rasa. Terima kasih untuk hadiah yang di bawa ketika hari pernikahan saya. Frame gambar besar, buah-buahan, biskut batik cubaan pertama katanya. Terma kasih sangat. Sebenarnya dia datang pun sudah lebih dari cukup. Tapi itu lah, ayat dia, “aku yang nak bagi, biarlah..ni untuk kau tau!”. Saya sayang dia. Dia perempuan yang baik luar dan dalam. Sangat penyayang, manja, nak di sayang selalu. Cuma di luar nampak sedikit kasar, dalam lembut seperti tisu! Saya doakan die bertemu jodoh dengan pilihan hatinya firdaus @ fik. Moga cinta kalian tiada noktahnya melainkan syurga Allah. Moga dia bahagia dunia dan akhirat!

Ok sambung cerita saya, ^__^

Saya sakit perut yang amat, kemudian mak berikan air sebagai penawar kepada saya. Alhamdulillah kemudian sakit perut tu beransur hilang. Jam hampir ke 12.30. tapi mak andam yang ditunggu tak kunjung tiba. Lagi lah saya takot. Rupanya jalan sesak, maklumlah budak2 pulang dari sekolah.. tunggu punya tunggu mak andam pun sampai. Orangnya kecik,peramah dan mudah mesra. Ok bermulalah sesi bertukar wajah dari kulit ade jerawat, sampai jadi licin! Saya berpuas hati dengan sentuhan beliau. Berbaloi lah dengan apa yang saya laburkan. Haha. Bukan selalu. Sekali seumur hidup. Selesai make up kami bertolak ke masjid. Saya yang sampai dahulu. Pengantin lelaki belum tiba. Ketika ini saya di teman oleh sahabat2 saya.. diyana, tira, mimi, farah dan nuzul. Terima kasih sebab sudi datang.

Tungu punya tunggu pegantin lelaki pun sampai. Alhamdulillah segalanya berjalan lancar. Pak kadi pon kelakar. Senang berunding. Dengan sekali lafaz, saya sah menjadi isteri kepada Mohd Naim Mohd Yusof. Perasaan ketika itu tak dapat digambarkan. Rasa gembira dan lebih tenang. Bahagianya saya saat itu. Lama tak bertemu suami semenjak hari terakhir di Utm. Rasa rindu yang tuhan saja tahu. Syukur kerana mengurniakan saya rasa cinta ini. Tangan nya saya kucup. Lebih bahagia menyentuh dia yang telah halal menjadi milik kita. Alhamdulillah,syukur Ya Allah. Selesai akad nikah kami semua pulang ke rumah. Terdapat tahlil dan kenduri doa selamat, kemudian masa untuk makan. Terima kasih kepada semua yang sudi hadir. Maaf untuk segala kekurangan dan kesilapan diri. Inilah Redha Allah yang saya cari.
 Alhamdulillah…

Sunday, 29 January 2012

menanti hari.

Alhamdulillah..dapat juga saya menaip semula di sini..sekadar berkongsi rasa untuk teman2 yg jauh di mata...namun sentiasa dekat di hati...
ada sedikit perubahan tarikh untuk hari pernikahan.pada awalnya 5 februari...namun tarikh tersebut telah ditukar kepada 3 februari...makin cepat pula...InsyaAllah mengikut perancangannya selepas solat jumaat..
Berdebarnya rasa hati... nak taip banyak2 pun rasa x mampu.. moga dipermudahkan segala urusan...
doakan yang terbaik buat saya ^__^

Friday, 13 January 2012

sudah bersedia?

Semalam air mata saya jatuh...mengalirkan air mata tanpa bunyi amat2 terasa pedihnya...hanya yg pernah melaluinya akan lebih mengerti..membiarkan air mata jatuh ke dalam hati lebih2 lagi sakitnya..namun itu saja yang termampu..
sudah bersediakah saya..melalui fasa2 baru dalam hidup..
untuk menjadi isteri hanya Allah yg tahu..kerana prinsip saya tidak akan ada yg sempurna di dunia ini melainkan kekasih Allah..lalu dalam proses saya menjadi isteri yg solehah utk Mohd Naim (inilah impian dan cita2 saya), terlalu banyak ilmu yg perlu saya pelajari..ilmu itu tak akan habis hinggalah akhir hayat saya..InsyaAllah akan saya timba segala ilmu dan amal nya dari sesiapa saja yg sudi berkongsi ilmu itu...
niat saya memulakan tahun baru, dan ketika mengaminkan doa awal dan akhir tahun sahabat saya Nursyamimi ketika menyambut tahun baru Islam, adalah semata2 untuk mencari Redha dan Berkat Allah...saya mohon moga dipermudahkan segala urusan ke arah itu...dan Alhamdulillah...doa saya di dengar..
satu perkara yg saya bimbangkan telah bersedia kah saya untuk berjauhan dengan ibu saya...
telah bersediakah saya untuk melebihkan suami berbanding ibu saya...sedih nya bila memikirkan hal ini...
namun seperti kata2 yg saya sering ucapkan,kadang2 kita tak punya banyak pilihan melainkan redha dengan ketentuan Allah.namun jangan silap..redha itu setelah segala usaha kita lakukan kemudian berdoa dan bertawakal kepada Nya..


saya masih belum puas merasa kasih sayang ibu saya...walau saya tahu hakikatnya kasih sayang itu tak kan pernah surut...tak kan pernah hilang...tak akan pernah berkurang walau apa status saya..
masih saya ingat kata2 ibu saya ketika saya menyuarakan hasrat Mohd Naim untuk melamar saya..


"mak,naim nak datang merisik"
bisu tanpa kata,lalu ucapnya..
" dah besar rupanya anak mak..sekejapnya masa berlalu"


**air mata jatuh**


sungguh dengan namamu Ya Allah,sy sangat sebak...terlalu pantas masa berlalu..masih belum puas saya membalas jasa ibu saya..masih belum cukup untuk saya membayar air mata yg jatuh dalam membesarkan saya...masih belum cukup masanya saya membayar segala keringat itu..masih belum cukup masanya untuk saya membahagiakan ibu saya..
namun saya tetapkan iman di hati..
saya mengambil keputusan untuk bernikah lebih awal adalah semata2 kerana Allah..kerana ingin merasa tenangnya dalam menunaikan solat...untuk saya membersihkan hati dari zina hati..semuanya kerana Allah...
mungkin ramai yg berbeza pendapat..


pelbagai persoalan yg diajukan kepada saya
kenapa nikah awal?
dah betol2 bersedia ke?
kenapa xnk kerja dulu?
kenapa xnk bg mak duit dulu?
dan macam2 lagi..


namun saya punya alasan saya yang tersendiri..
pertamanya segala yg saya lakukan, niat pertama saya adalah kerana Allah..
saya x peduli apa yg akan mereka katakan..bg saya klau niat saya baik dan hanya kerana Allah, InsyaAllah akan ada jalannya...dan Allah akan mudahkan urusan itu,malah bertambah berkatnya!
Alhamdulillah, niat saya ini telah saya jelaskan kepada ibu saya...saya terangkan kepadanya kenapa pernikahan secepat ini yang saya mahukan..bukan nafsu yg menjadi perkara utama..tp redha dan berkat dr Allah yg saya mahukan...bukan senang menjelaskan hal ini,namun akhirnya ibu saya mengerti dan memahami apa yg tersirat di hati saya...
saya masih ingat..situasinya di dapur..sedang membantu ibu saya memasak..saya berjanji dengan ibu saya..


"mak jangan la risau...nana janji, kalau nana dah kahwin pon, nana tetap ingat mak...tetap ingt tanggungjawab nana...nana kn anak sulung...tak kira la nana kawin cepat atau lambat,nana tak kn lupa tanggungjawab tu...InsyaAllah...mak doakan la nana cepat kaya taw! seloroh sy..
saya nampak air mata itu...air mata ibu saya..
untuk menyapu air mata itu,rasa tidak berdaya...lalu saya berterus terang agar ibu saya lebih bahagia..bagi saya, kahwin bukan menjadi persoalan nya..tetapi persoalan utama adalah rasa tanggungjawab anak itu sendiri terhadap ibu bapanya..banyak yg telah saya lihat dan kutip pengalaman itu..melihat, memerhati dan kemudian saya belajar dari segala pengalaman orang lain..yang mungkin lebih makan garam dahulu berbanding saya.. saya berpendapat dari pengalaman melihat mereka yang lebih dewasa,bukan hanya cakap2 kosong..


1. anak lelaki yang sudah berkahwin, punya segala kemewahan dunia..namun menghulur RM50 sebulan kepada ibu sendiri sangat payah.
2. anak yang belum berkahwin,siang malam kerja..namun bila gaji ibu dan ayah tidak merasa.alasan, wang dikumpul untuk buat kahwin.


lihat, apa beza nya sudah berkahwin atau belum..bagi saya tidak ada bezanya..sebenarnya sikap anak itu sendiri yang boleh menjawab segala tindakan nya.. jika dia tahu akan tanggungjawabnya kepada ibu dan ayah perkara begini tidak akan berlaku..saya banyak belajar dari moyang saya...pelbagai nasihat yg dititpkan buat saya...lalu saya berjanji pada diri sendiri, walau tinggi mana saya berada, amanah dan tanggungjawab yang Allah beri tidak akan saya lupa.InsyaAllah...mohon teman2 juga mendoakan saya...Amin.


bagi saya, bukan dunia semata2 yg mahu saya kejar..tp Akhirat yg utama..saya bimbang kalau dunia perkara pertama yg saya kejar..mahu rumah sendiri, kereta besar, mahu itu, mahu ini...lalu akhirat saya lupakan, tanggungjawab lain saya abaikan..jika saya sudah berkahwin, rasa nya lebih manis..punya suami yang melindungi saya...terhindar dari fitnah...terhindar dari cakap2 manusia..dan yg paling penting saya jauh dari segala dosa...inilah niat saya..
saya mahukan akhirat...dan juga dunia...saya juga punya cita2..jika tidak mengapa saya bersusah payah belajar hingga ke tahap ini..namun dengan perkahwinan ianya bukan penghalang untuk saya terus berjaya..malah menjadi semangat untuk saya!sy lebih tenang dengan tanggungjawab..saya suka kan amanah Allah...kerana dengan Amanah Allah lah saya akan lebih menghargai erti kehidupan..InsyaAllah..

Sunday, 8 January 2012

28 hari..

Pantasnya masa berlalu..diam tak diam tinggal 28 hari lagi sy akan menjadi isteri kepada Mohd Naim Bin Mohd Yusof..Alhamdulillah urusan itu dipermudahkan...walaupun terdapat ujian yang mendatang,namun banyak perkara yang dapat diselesaikan dengan baik.
macam tak percaya...segalanya saya lakukan sendiri.
sebenarnya saya masih lagi dalam minggu peperiksaan.. sakit kepala,sakit gigi..semuanya berlaku dalam masa yang sama..
dengan sibuk mentelaah pelajaran..berkejar ke sana ke mari, sibuk di laman muka buku mencari2 pilihan terbaik untuk majlis pernikahan..dan macam2 lagi.. semua perkara harus dilakukan.

Perkara yang telah selesai dan masih belum selesai..

borang kebenaran bernikah di luar daerah (Mohd Naim org yang paling bersemangat ^_^)
segala borang untuk hari pernikahan..(terima kasih utk mak dan ayah sbb bantu selesaikan apa yang perlu)
make up hari pernikahan (selesai untuk tempahan dan deposit)
baju hari pernikahan (terima kasih amira@ bee, temankan dan bantu saya buat keputusan, sy tidak bercadang memilih warna putih kerana hari pertunangan sy telah memilih warna tersebut...jadi sy memilih 2 warna yang berbeza.. harapnya warna tersebut dapat menaikkan seri saya dan Mohd Naim =)
hadiah sebagai tanda pernikahan (dalam proses)
jurugambar (masih dalam proses mencari)

tentang hal2 kenduri saya serahkan pada mak.. sebenarnya untuk hari pernikahan ini, majlis nya cuma dibuat secara kecil-kecilan. disertai dengan kenduri doa selamat dan menjamu tetamu juga saudara terdekat.. InsyaAllah setelah tamat pengajian majlis yang lebih besar akan dibuat..InsyaAllah, ketika ini saya akan menjemput semua kenalan dan saudara mara...

Saya minta maaf andai ada yg berkecil hati..saya hanya mampu merancang yang terbaik,selebihnya saya serahkan pada Allah..

Friday, 6 January 2012

rezeki Allah..

rezeki Allah..

Alhamdulillah..rezeki Allah..syukur ya tuhan saya masih diberi kesempatan bernafas..diberi kesempatan untuk bersolat..diberi kesempatan untuk memohon keampunan atas dosa2 yang sering dilakukan...acapkali dosa berulang saya lakukan..lalu pengampunan di minta...Allah sangat Maha Pengasih dan Maha Penyayang..terlalu menyayangi hambanya...apa lagi yg Dia tidak beri..cuma saya yg selalu leka..
mohon doa dari teman2...agar sentiasa mendoakan saya..doakan yg terbaik untuk saya..
saya ingin kongsikan sesuatu..

Solat Sunat Dhuha...lakukanlah..insyaAllah sentiasa dimurahkan rezeki..
walau sesusah mana pon kita..insyaAllah akan ada jalannya..

Antara Kelebihan Solat Sunat Duha
1. Jaminan rezeki
Allah berfirman dalam surah Al-Dhuha ayat 1-5 yang bermaksud: “Demi waktu duha. Dan malam apabila ia sunyi sepi. (Bahawa) Tuhanmu (wahai Muhammad) tidak meninggalkanmu dan Dia tidak benci (kepadamu) sebagaimana yang dituduh oleh kaum Musyrik.Dan sesungguhnya kesudahan keadaanmu adalah lebih baik bagimu daripada permulaannya. Dan sesungguhnya Tuhanmu akan memberikanmu (kebahagiaan dan kejayaan di dunia dan di akhirat) sehingga engkau reda”.
Waktu duha ialah waktu Allah mencurahkan kurniaan-Nya. Oleh sebab itu, bagi sesiapa yang inginkan kurniaan tersebut, maka dia perlu berhubung dengan Tuhannya melalui solat sunat Duha.
Rasulullah juga bersabda dalam sebuah hadis kudsi riwayat al-Tirmizi yang bermaksud, “Allah berfirman yang bermaksud, Wahai anak Adam! Solatlah kepada-Ku empat rakaat pada permulaan siang, nescaya akan Aku cukupkan keperluanmu pada akhir siang”.
2. Kekuatan Jasmani
Sabda nabi s.a.w. yang bermaksud: “Pada diri manusia ada 360 ruas tulang, dituntut ke atasnya untuk memberi sedekah pada setiap satu daripada ruas tersebut. Para sahabat bertanya: Siapakah yang berdaya melakukannya wahai Rasulullah?. Lalu baginda bersabda: Boleh juga dilakukan dengan menghilangkan halangan di jalan raya, kalau tidak dapat dilakukan maka dengan melakukan dua rakaat Solat Dhuha memadai baginya”. (Riwayat Ahmad dan Abu Daud).
Abu Hurairah memberitahu: “Rasulullah s.a.w. berpesan kepadaku dengan tiga perkara agar jangan ditinggalkan selama hidupku; puasa tiga hari setiap bulan, Solat Sunat Dhuha dan Solat Witir sebelum tidur”.

rezeki bukan pada wang ringgit semata-mata. nikmat kesihatan juga rezeki, cemerlang dalam peperiksaan juga rezeki, dapat sahabat yg baik juga rezeki, hati yang sentiasa tenang dan lapang juga rezeki.. Subhanallah......moga sama2 sentiasa dimurahkan rezeki ^__^