Monday, 6 August 2012

my love!


Terlalu lama saya tidak ke sini…kesian blog ni..klau boleh dilihat secara kasar mesti dah bersawang + berhabuk..sebab lama sangat ditinggalkan..

Sy agak sibuk..sibuk sgt ke?haha…agakla…sekarang status dah berubah..menjadi isteri dan bakal ibu sepenuh masa.. ketika menaip ni, sy masih lg di rumah mak..seminggu ditinggalkan suami tercinta…dia ke Hong Kong atas urusan kerja..jadi inilah peluang nya sy memanjakan diri pulang ke rumah mak ^__^.

Seronok pulang ke rumah..hari2 mak tanya,hari ni nak makan apa..hehe..jadi sepanjang di rumah sy puas makan apa yg sy teringin..smpaikn mangga jiran depan rumah pun sy suruh mak minta kan..

Macam2 menu sy dan mak kongsikan dan cuba..ikan bawal sambal merah(mcm pengantin selalu makan beradab tu), ikan siakap stim, bubur pulut merah putih(bubur orang johor), sotong n udang goreng tepung nestum (ayah puji sedap,siap suh buat lg..nanti dia beli udang 1kg =p), spageti cheese, sayur campur kesukaan nani (x sabar dia nk tunggu waktu berbuka,katanya kakak punya sayur campur sedap, alahai adik =p puji melampau).. dan macam2 lg lah.. ketika di rumah ni sy sempat juga la belajar memasak dari mak..tp itu pun belum khatam…banyak lg..xpe, nnt nk masak calling2 mak…hehe..

Sy dapat rasakan yg mak sy masih lg melihat sy anak nya yg masih kecil..bukan bermakna kecil tu kanak2..tp kecil yg perlukan perhatian..yela, dia kn ibu..jd dia lebih tahu dan paham segalanya tentang sy..mak kata sy ni lembik a.k.a cepat sakit..memang pun…selesai buat udang n sotong goreng, sy terus duduk..sebab rasa nk pitam..x boleh berdiri lama sikit..pastu mak kata badan sy lemah..antibodi x cukup kuat…tp sy je yg lawan.. masa mengandung ni, sy memg kalah dengan ais..even minum sikit, tp pastu sy mesti semput.. bila sy cerita semua tu kat mak, dia dengar n paham sepenuhnya.. sebab tu banyak nasihat yg diberikan.. jangan tidur masa matahari naik,nanti kaki bengkak..susu kena minum, nanti baby kurang zat n kalsium, Al-Quran kena selalu baca,untuk anak bijak, sembahyang jangan tinggal..ni semua pesanan WAJIB dari mak.. terima kasih mak!

Percaya atau tidak, hingga ke saat ini bila mak shopping pasti ada juga untuk sy..katanya dah terbiasa..belikan adik,kakak pun kena belikan..walhal sy telah berkahwin..hehe.. moga Allah murahkan rezeki sy dan keluarga..sebenarnya sy x sabar nk kerja..nk ada duit sendiri..sebabnya nk tolong suami sy n nak beri kesenangan pada mak sy..ini impian sy..Ya Allah murahkan lah rezeki sy..Amin…

Kat rumah ni mak panggil baby sy “adik”.. haha..yg ni memg buat sy tergelak..belum ape2 dah panggil adik..mungkin sebab sy cerita kat mak, betapa sy letih ke hospital berulang alik…rasa seperti x mahu anak ramai..hehe..mak boleh plak kata..xpe,mak pun bukan ramai sgt anak..dapat 3 4 ok la tu..wah!! ramai tu 3 atau 4 @__@

Doctor yg merawat sy pun pernah cakap,”sy tahu u dah bosan kn ke hospital, jawab soalan yg sama daripada setiap doctor pakar”..n nurse pun pernah pesan..perlu jarakkan masa untuk baby seterusnya..mungkin kerana sakit sy..n badan sy yg x bape nk kuat..tp Alhamdulillah baby sy kuat! insyaAllah.. sy dapat rasakan baby sy sgt kuat semangatnya..akan lahir menjadi seorang anak yg sangat tabah,kuat dalaman dan luaran. Amin~

Hari ni sy akan pulang..sy akan jumpa mak n keluarga masa hari raya pertama nnt..insyaAllah~

Sedih rasa nya..tp xpe…sy puas duduk di rumah..rasa sangat bahagia..rumahku syurgaku!
Benarlah, dalam hidup ni kasih sayang seorang ibu terlalu mahal harganya..hingga tidak termampu untuk kita membalas walau hanya untuk setitis susu ibu yg kita minum..kasih sayang seorang ibu tak kan pernah pudar..walau dia marah dan berkecil hati, namun dia masih lg mahu yg terbaik untuk kita..walau apa yg telah kita lakukan, dia tetap memaafkan..dan masih terus menyayangi kita..

Sy juga lebih memahaminya sekarang..kerana sy tahu betapa sukarnya mengandung dan menjaga anak dalam kandungan kita..ini kan pula bila dia selamat dilahirkan..membesar di depan mata..mungkin kerana itulah kasih sayang ibu terhadap anaknya begitu kuat..
Sy bangga punya mak sy..terima kasih kerana telah mengandung, menyusu, mendidik dan membesarkan sy dgn penuh kasih sayng..tiada yg lebih bernilai melainkan kasih sayang darinya..

No comments:

Post a Comment