Thursday, 13 September 2012

cinta hati kami..

Entri kali ni sy buat khas buat anak yang telah sy kandung selama 34 minggu..
macam x percaya...terlalu pantas masa berlalu...
masih sy simpan pregnancy test waktu mula2 nk pastikan yg sy positif mengandung...sy simpan sebagai kenangan waktu mula2 menerima berita gembira itu..
sy sendiri x percaya sy telah pun melalui 34 minggu bersama bayi sy.. Alhamdulillah walau terlalu banyak dugaan yg diberi cinta hati sy masih kuat hingga ke saat ini..

Hari ini sy akan ceritakan segalanya tentang bayi sy...sebagai kenangan yg x mungkin sy lupakan..
Pelbagai ragam yg mencuit hati sy...buat sy tergelak,terjerit dan terperanjat..masa sy menaip nie dia x duduk diam...ke sana ke sini...mungkin dia memahaminya..

Bayi sy ni manja...ada masa dia x mahu tidur waktu malam...jadi perlu dipujuk...ditepuk2 perut supaya dia tidur.. excited bila sy kluar dating dengan suami...dalam kereta x nak tidur.. dia mula menonjolkan diri...jadi, banyak la bentuk diperut sy..

pernah kami menonton wayang pada lewat malam... itu kali pertama sy menonton wayang selewat itu..sepatutnya waktu tidur baby.. dengan sound system yg kuat, buat baby jadi sgt2 hyperaktif.. sy rasa mcm baby nk terkeluar..tp yg kelakarnya,suami sy boleh lena tertidur di sebelah..alahai sayang...teruk kn papa.. haha

sepanjang tempoh kehamilan sy terlalu sensitif..sy sgt mudah menangis..kadang2 bila ada sedikit salah faham sy terus menangis...apa yg sy perasan,bila sy menangis bayi sy akan terus diam..x banyak bergerak...mungkin dia paham sy sedang bersedih..seolah-olah memahami keadaan sy.. bijaknya anak mama ni..thanx sayang..

waktu masak baby memg x tidur..die memang temankan sy...sebab die jd aktif..mcm nk tolong kita masak pulak...bahang panas makanan yg sy masak mungkin buat dia x selesa..kesian anak mama...hehe
rajinkan budak bijak ni..tolong mama masak.. =)

bila dah makin banyak minggu, dia macam dah boleh belajar banyak benda...waktu mandi dia..kalau mandi pagi biasanya dia x bangun...tidur lagi mungkin..tapi kalau mandi tengahari, ha mula la dia aktif..macam2 gelagat baby sy ni..

Dalam tempoh ni ada jugak baby sy x sihat..semuanya berpunca dari makanan yg sy makan..kesilapan sy sendiri..pertama sebab makan makanan pedas..dia x selesa di dalam,perut sy terasa panas.. sudahnya baby sangat tidak aktif sepanjang hari.. esoknya bila dia dah sedikit aktif sy cuba cari penawar..sy makan kurma sebanyak mungkin dan minum air yg banyak...selain tu, dr bangun tidur sy dengarkn dia ayat2 Al-Quran...Alhamdulillah dia kembali aktif...syukur ya Allah..

baru2 ni jd lg satu kejadian, sy terlebih makan seafood..pukul 4.30 pagi sy sesak nafas dan 1 badan bengkak..terus suami hantar ke unit kecemasan Hospital Sultanah Aminah..lepas dapat rawatan, sepanjang hari baby tidur...bangun pon kejap2 je..mungkin kesan ubat yg doktor masukkan ke dalam badan sy...kesian nya cinta hati sy ni..maafkan mama ye sayang..

moga bayi sy sentiasa sihat,dirahmati,dilindungi dan di jaga Allah selalu..x sabar nk tengok dan sentuh kamu sayang...sayang anak mama!


2 comments:

  1. alahai kiut n bahagianya rase.x sabar nk tggu baaby ko keluar na..mudah-mudahan sumenye selamat :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. amin...mudah-mudahan semua selamat...nnt kite jmpe..dah bley rase betape excited nye die nk konvo!haha

      Delete